Akademi Norr vill skapa fler utbildningar i inlandet

Publicerad

Kommunalförbundet Akademi Norr genomför nu en nysatsning som ska pågå i minst tre år. Målet är bland annat att höja utbildningsnivån i inlandet och få fler personer att utbilda sig. – Utbildningsnivån i en kommun är viktig, det är mycket som hänger ihop med den, säger, säger Britta Flinkfeldt, ordförande i Akademi Norr och kommunalråd i Arjeplog.

Kommunalförbundet Akademi Norr genomför nu en nysatsning som ska pågå i minst tre år. 

Målet är bland annat att höja utbildningsnivån i inlandet och få fler personer att utbilda sig.
– Utbildningsnivån i en kommun är viktig, det är mycket som hänger ihop med den, säger, säger Britta Flinkfeldt, ordförande i Akademi Norr och kommunalråd i Arjeplog.

Akademi Norr är ett samarbete mellan tretton olika kommuner i inlandet beståendes av Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Lycksele, Malå, Norsjö, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Vilhelmina och Åsele. Tillsammans har nu kommunerna enats kring att göra en nysatsning på det kommunalförbundet. Ny verksamhetschef för satsningen är Martin Bergvall. Samtidigt ska organisationen genomföra en rad spännande insatser för att höja utbildningsnivån i inlandet och inspirera fler att utbilda sig.

Fler utbildningar till inlandet 
Till exempel är målet att få till stånd ett ökat antal utbildningar som är tillgängliga via lärcentran i de olika kommunerna. Insatserna ska underlätta för människor som vill bo kvar på sin hemort och studera. Vidare ska Akademi Norr arbeta för att skapa en attitydförändring och öka motivationen att utbilda sig. De ska även hjälpa arbetsgivare med utbildningar som de har behov av.
– Att lösa en viss kompetensbrist i inlandet är en viktig nyckel för kommunernas framtid, både inom näringslivet och hos kommunerna. Vi ser ett massivt behov av det, säger Martin Bergvall.
Redan har samarbeten inletts med Gävle högskola, Lantbruksuniversitetet i Uppsala och Centrum för flexibelt lärande i Söderhamn – med syftet är att utveckla distansutbildningar i de olika medlemskommunerna.
– Min ambition är även att få till ett närmare samarbete med Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet och Mittuniversitetet. Dessutom vill vi samarbeta tätare med de olika näringslivskontoren och näringslivet överlag, med målet att hjälpa företag att kompetensutveckla personal.

Många fördelar 
Att samverka genom Akademi Norr har många fördelar för de tretton kommunerna.
– Som enskilda små kommuner har vi små chanser att påverka nationella beslut eller universitet så att utbildning blir tillgängligt överallt. När vi går tillsammans ökar vår styrka, säger Britta Flinkfeldt.
Dessutom är det viktigt att tänka på sitt resande, ur ett miljöperspektiv.
– Det är inte rimligt att alla ska behöva åka till kuststäderna för att delta i utbildningar, särskilt inte med den teknik som finns i dag där det går att sköta studier via distans, eller att samordna så att en föreläsare kommer till inlandet istället för att alla andra ska behöva åka till kusten eller till Stockholm, säger Martin Bergvall.

Om Akademi Norr
– Är en gränsöverskridande samverkan mellan tretton kommuner från Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län.
– Syftet är att initiera, samordna och genomföra högre utbildning. Utbildningen skall tillfredsställa behov av både grundläggande service och innovativ tillväxt.
– Inom samverkan har varje deltagande kommun ett lärcentrum kopplat till Akademi Norr, vilket verkar som ett nav för det övergripande samarbetet.

Fler nyheter