Föreläsning – Missbruk, kultur och subkultur 29 eller 30 november

Publicerad

ESF-projektet Stärkt Attraktiv Mottagning inbjuder till föreläsning med Ulf Lidman. Föreläsningen är gratis för dig som verkar i någon av kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Norsjö, Lycksele eller Storuman.

Ansia Resort i Lycksele 09.00-16.00 den 29 november

eller

Hotell Laponia i Arvidsjaur 08.30-15.30 den 30 november

Synen på bruk av alkohol är väldigt olika i olika kulturer. Här krockar ofta religiösa övertygelser med tillgången till alkohol i Sverige.

Vi har sett en ökning av användandet av både alkohol och droger i samhället över lag.

Missbruk är så mycket mer än droger och alkohol. Spel, sex och telefonskärmar innebär ett ökat missbruk hos väldigt många. Här är förnekelsen mycket stark.

Färska forskningsrön visar att samma beteenden och dysfunktioner som vi ser i familjer där vårdnadshavarna missbrukar alkohol är vanligt förekommande i familjer där telefonsurfandet är bortom den egna kontrollen.

Spelmissbruk har blivit klassificerat i samma kategori som alkohol- och drogmissbruk. Detta innebär att kommunens socialtjänst har samma ansvar för behandling och rehabilitering av detta.

Missbruk är ofta förknippat med skam och skuld. Detta gör att subkulturer ofta formas runt beteenden och substanser. Skamkänslor gör det också svårt för många att söka hjälp.

Den här utbildningsdagen har syftet att ge verktyg till att hjälpa människor till att vilja hjälpa sig själva. Vi tar också en titt på frågan: Hur hjälper vi en människa som sitter fast? Vad är nyckeln till att en människa kommer vidare? Vi tittar på både kulturer och subkulturer. Fungerar vår västerländska behandlingssyn på människor som kommer från andra kulturer? Behöver vi tänka i nya banor? Hur ska vi hjälpa den som är expert på sitt eget liv att ta itu med missbruk?

 

Välkommen på en dag som jag hoppas kommer att utmana och inspirera, men också leda till konkreta sätt att bemöta det faktum att missbruket ökar omkring oss.

 

Utbildare är Ulf Lidman och du kan läsa mer om honom och hans kurser på https://www.ulflidmantraining.com/sv

 

Anmälningslänk till Lycksele: https://goo.gl/forms/JwR8ILQzcMvEmJqd2

Anmälningslänk till Arvidsjaur: https://goo.gl/forms/hjML2gLAkBYpyK1w2

 

Vid frågor kontakta [email protected] 0951-140 17

Fler nyheter