Utökat antal platser inför läsåret 2020/2021 på Umeå universitet

Publicerad

Umeå universitet utökar antal platser på distansutbildningar. Den 14 och 15 april erbjuder universitetet studievägledning på telefon.

De ekonomiska konsekvenserna av pandemin covid-19 har som ni vet slagit hårt mot Sverige. I samband med det har regeringen kommit med ett förslag om utökade antalet platser på universitet och högskolor som en del av en satsning inom utbildningsområdet. Framförallt föreslås en rejäl utökning av antalet platser inom det tekniskt-naturvetenskapliga basåret.

Basåret för att ge behörighet till vård- och tekniska utbildningar
Basåret är till för de som är intresserade av utbildningar inom teknik eller naturvetenskap men saknar fullständig behörighet för att studera ett sådant program eller kurs på universitetet. Regeringens förslag innebär en utökning med 2000 basårsplatser under år 2020 och en ytterligare utökning 2021.

Studera till lärare, socionom eller sjuksköterska på distans
Umeå universitet har populära distansutbildningar inom några av våra mest efterfrågade program.
Exempelvis går det att studera till lärare, socionom eller sjuksköterska på distans. Genom att studera
på distans kan studenten ha möjlighet att bo kvar på hemorten men ta del av en utbildning på distans
samtidigt som lärcentrum – ofta på hemorten – finns till stöd. Utöver dessa program finns ännu fler
program och kurser som går att studera på distans. Filtrera sökresultatet genom att ange ”distans” så
hittar du dem.

Utökat antal platser på sommarkurser
Det finns fortfarande chans att göra en sen anmälan till de sommarkurser som fortfarande är öppna för anmälan. Dessutom kan vissa kurser få fler platser efter regeringens förslag till utökning. Många sommarkurser ges på distans och ni kan se det fullständiga utbudet på Antagning.se. Det går att söka ut kurser som fortfarande är öppna för anmälan under period Sommar 2020.

Studievägledning genom telefon
Våra studievägledare hjälper de som är nyfikna eller intresserade av högskolestudier. Den 14 och 15 april ger de studievägledning på telefon 090-786 7270, kl. 10.00–15.00. Studievägledning kan hjälpa till med studie- och karriärval och att strukturera möjligheter och alternativ. Studievägledning vid övriga tillfällen sker via tidsbokning www.umu.se/studentcentrum. Studentcentrum arrangerar även webbinarium om universitetsstudier.

Sista anmälningsdag 15 april
Som vanligt är sista anmälningsdag den 15 april, kl. 24.00. Genom våra programsidor hittar ni hela
Umeå universitets utbildningsutbud www.umu.se/utbildning. All anmälan sker via Antagning.se.

Fler nyheter