top of page

Experten: Det är vi som ska komma till inlandet



Kommunalförbundet Akademin Norr fortsätter sin satsning för att höja utbildningsnivån i inlandet. Nu inleds ett fördjupat samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). – Att vi samverkar är en viktig nyckel för att stärka landsbygden, nå ut till hela inlandet och dess kommuner och näringsliv, säger Thomas Norrby, statskonsulent i landsbygdsutveckling vid SLU. Akademi Norr är ett samarbete mellan tretton olika kommuner i inlandet beståendes av Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Lycksele, Malå, Norsjö, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Vilhelmina och Åsele. Till det här året valde kommunerna att göra en nysatsning på kommunalförbundet med målet att intensifiera arbetet med att öka utbildningsnivån i inlandet i norra Sverige, som är en viktig insats för kommunernas framtid. Efter att tidigare ha gjort klart med Gävle högskola om ett djupare samarbete, går nu Akademi Norr samma väg med Sveriges Lantbruksuniversitet. – Akademi Norr har alla kommunerna samlade. De är en viktig samarbetspartner för att kunna nå invånare och företag i inlandet i norra Sverige. Det är svårt för oss att själva nå kommun för kommun. Det är ett väldigt betydelsefullt samarbete, säger Thomas Norrby. ”Vi ska komma till inlandet” Nu är ett mål att hitta nya sätt att erbjuda utbildningar på. – Det har historiskt varit så att de flesta har behövt komma till universitetsstäderna. Vi på universiteten har haft svårt att hitta andra former. Men vi ser helt andra möjligheter med den digital utvecklingen. Folk i inlandet ska inte behöva komma till oss – vi kan istället nå ut till dem på deras hemmaplan via digitala distansutbildningar. Det är en mycket betydelsefull utveckling som ändrar på förutsättningarna.


Experter och forskare i världsklass Redan har SLU inlett utbildningar via webbinarier för de som arbetar med landsbygds- och näringslivsutveckling i de olika kommunerna. Bland annat med ämnen som berör genus och entreprenörskap i en landsbygdskontext, hur olika former av entreprenörskap bidrar till en levande landsbygd och hur man kan driva företagsutvecklingen i en mindre kommun framåt. SLU har experter och forskare i världsklass. – Dels internt hos oss. Men vi tar också ofta in gästföreläsare och forskare externt. Vi har även ett brett kontaktnät i Europa som vi kan hämta kunskap ifrån. Vi blir en länk mellan inlandet och den senaste forskningen i världen.

Nya utbildningsformer Vidare vill SLU och Akademi Norr hitta nya former för utbildningarna. Istället för att erbjuda kurser som pågår under hela terminer ska de anordna kortare varianter. – Vi vill anpassa oss efter de kunskaper som behövs här och nu. Vi har till exempel fått in förfrågningar om att erbjuda utbildningar i hur man driver medborgardialoger bättre och hur man skapar en bättre demokratisk process mellan valen. Vi tittar även på flera olika paket inom entreprenörskap. Vi har även utbildningar inom skogssektorn och livsmedelssektorn på gång. Även i avseendet att fånga upp vilka frågor som är aktuella är Akademi Norr en viktig partner för oss.

Om SLU – Är ett svenskt statligt universitet med verksamhet på ett trettiotal orter i landet. Huvudorter är Uppsala, Umeå och Alnarp utanför Lund. – Utöver utbildningar bedriver SLU även forskning vid ett tjugotalet orter i Sverige. – SLU är i världseliten i flera olika rankningar. I exempelvis Times Higher Education Young University Ranking placeras SLU på 36:e plats på världslistan och som Sveriges bästa ”unga universitet”.

Om Akademi Norr – Är en gränsöverskridande samverkan mellan tretton kommuner från Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. – Syftet är att initiera, samordna och genomföra högre utbildning. Utbildningen skall tillfredsställa behov av både grundläggande service och innovativ tillväxt. – Inom samverkan har varje deltagande kommun ett lärcentrum kopplat till Akademi Norr, vilket verkar som ett nav för det övergripande samarbetet0


.För mer information Martin Bergvall, verksamhetschef Akademi Norr Tel: 070-600 33 32 Mejl: martin.bergvall@akademinorr.se Thomas Norrby, statskonsulent och lärare i landsbygdsutveckling vid SLU. Tel: 0705-671889 Mejl: thomas.Norrby@slu.se




bottom of page