top of page

Hybridstudier kan hjälpa glesbygden att möta arbetsmarknadens ökande kompetensbehov
PRESSMEDDELANDE 2021-03-04

Behovet av energiingenjörer i Norrland: Hybridstudier kan hjälpa glesbygden att möta arbetsmarknadens ökande kompetensbehov

Nu får den norrländska glesbygden ett nytt redskap för att möta det växande kompetensbehovet på arbetsmarknaden som energiomställningen och näringslivets regionala investeringar inom energisektorn medför. Med hjälp av hybridutbildning ska fler kunna ta examen från en högre utbildning direkt från hemorten. Företagen i Norrland slåss redan om kompetensen, prognosen är att tiotusentals nya arbetstillfällen kan komma att skapas de kommande åren.


– Vi löser inte den här utmaningen med bara inflyttning, fler måste kunna utbilda sig här i Norrland. Därför måste vi fortsätta utveckla samverkan mellan kommuner och utbildningsaktörer och göra utbildning mer tillgänglig och bättre fungerande. Traditionella distansstudier eller att flytta till storstaden fungerar inte systematiskt för regionen och inte heller för de flesta individer som vill komma vidare i arbetslivet, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.


Till hösten lanseras ett nytt sätt att studera högre utbildning i Norrland med så kallade hybridstudier. Först ut är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning (YH) till energiingenjör som anordnas samtidigt på sex olika orter i Norrland tack vare ett samarbete mellan utbildningsföretaget FEI och de kommunala lärcentrumen i Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele och Vilhelmina.


– Hybridutbildning i klassrum är nog den pusselbit som saknats för att fler på glesbygden ska ta en högre utbildning. De som bor här och vill byta yrke är oftast mitt i livet och då är det nödvändigt att kunna studera på hemorten. Det här kan vara en perfekt modell nu när vi behöver utbilda tusentals människor på kort tid, säger Martin Bergvall.

Hybridmodellen innebär att läraren undervisar från ett centralt klassrum och de studerande är med på lektionerna i realtid, antingen i samma klassrum som läraren eller tillsammans med andra studerande i speciellt inredda klassrum fast på annan ort. Med hjälp av modern digital teknik kan alla interagera med samma förutsättningar.

– Problemet med traditionella distansstudier är att man studerar helt själv och hemifrån. Hela det sociala sammanhanget som platsbundna utbildningarna erbjuder finns inte, vilket visat sig ha negativ påverkan på allt från läroeffekt och studiemotivation till hur stor andel som slutför utbildningen och tar examen, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.


Responsen från arbetsmarknaden i kommunerna är redan stort. En liten kommun som i egen regi inte kan arrangera YH-utbildningar kan nu, tillsammans med andra kommuner och med hjälp av FEI:s hybridmetodik, erbjuda efterfrågad högre utbildning på hemorten.

– Vi har många aktörer inom energi i Norrland, både industrin och alla andra delar av samhället som behöver mer eller uppdaterad kompetens. Även inom byggsektorn finns fortsatt stora behov av energieffektivisering, både vid nybyggnation och renovering har en energiingenjör en viktig roll. Jobb finns det gott om, säger Erik Löfgren, affärsutvecklare och kommunikatör på Energidalen i Sollefteå.

Själva hybridmodellen har testats och utvärderats de senaste åren, bland annat i småländska Västervik där FEI erbjuder både en tvåårig YH-utbildning och även kortare kurser i samarbete med Campus Västervik.

– Det finns många faktorer som talar för att denna nya form av hybridutbildning är mycket positiv för glesbygdskommuner. Utbildningen utgår direkt från behovet på arbetsmarknaden och de studerande får värdefulla praktikperioder och nätverk som ger jobb direkt efter examen, säger Andreas Degerfeldt, verksamhetschef YH på FEI

Om Energiingenjörsutbildning ht2021 i Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik.

Länk för ansökan till utbildningen: https://www.fei.se/utbildning/energiingenjor-400-yhp/

Ansökan kan göras fram till 12 maj 2021.

Norrländsk digital utbildningsmässa – Utbildning för framtiden 15-19 mars 2021

Arrangeras av Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund. Programpunkt om utbildning till Energiingenjör på FEI:s yrkeshögskola 19 mars kl 10.30 - 11.15

Öppet hus om YH-utbildningarna hos FEI

Under kommande månader kommer FEI (Företagsekonomiska Institutet) att arrangera tre digitala öppet hus, den 17/3, 15/4 och 5/5 – alla med start kl. 17.30-19.00.

Anmälan till Öppet Hus sker här: https://www.fei.se/event/

För mer information:

Andreas Degerfeldt, FEI, 0736-23 87 10, andreas.degerfeldt@fei.se Martin Bergvall, Akademi Norr, 070-6003332, martin.bergvall@akademinorr.se Erik Löfgren, Energidalen i Sollefteå, 070-206 58 90, erik.lofgren@solleftea.se Magnus Sjöbäck, presskontakt FEI, 0704-45 15 99, magnus.sjoback@greatness.se

Comments


bottom of page