Nu fördelas sjuksköterskeutbildningen på flera orter i Västerbottens inland
Nu decentraliserar Umeå universitet grundutbildningen för sjuksköterskor.
Det innebär att du kan bo kvar på din hemort i Västerbottens inland och studera.
Sen ska universitetet göra likadant med utbildningarna till barnmorska, biomedicinsk analytiker och specialistsjuksköterska.
I höstas sköt regeringen till 8,5 miljoner kronor för att Umeå universitet ska kunna decentralisera vårdutbildningarna. Syftet är att göra dessa tillgängliga för fler och säkra kompetensbehovet i norra Sveriges inland. Först ut är grundutbildningen för sjuksköterskor som du från och med i höst kan studera i Malå, Norsjö, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Sorsele, Storuman och Tärnaby.
Flera fördelar
Som student kan du då ha din hemort som bas där du genomför studier och praktik (VFU). Dessutom får du resor betalda vid de tillfällen du behöver besöka Umeå universitet i Umeå och Skellefteå för att göra prov och delta i praktiska övningar.
– Satsningen är jätteviktig av flera skäl. Vi som universitet får tillgång till fler VFU-platser, det blir enklare för boende i inlandet att studera då de kan bo kvar och det är ett sätt att möta det kompetensbehov som finns då kommunerna har svårt att hitta personal. Det är bara win-win, säger Magnus Hultin, vice dekan för samverkan om klinisk praktik vid Umeå universitet.
Finns stora behov
Martin Bergvall, förbundschef för kommunalförbundet Akademi Norr som representerar 12 inlandskommuner, håller med.
– Vi är mycket positiva till detta då det finns stora behov i våra kommuner. Det finns en bra grund att stå på då vi har lärcentra i varje kommun som kan stötta kommande studenter, säger han.
Hur många utbildningsplatser det blir i höst är inte klart än.
– Vi jobbar på det just nu. Det beror på hur många VFU-platser som kommunerna kan tillhandahålla, säger Magnus Hultin.
Han berättar att Umeå universitet redan varit med om en liknande resa med läkarprogrammet. Men då har decentraliseringen skett till städer som Östersund, Sunderbyn och Sundsvall.
– Vi är mycket nöjda med det. Och det finns ingen anledning att det här inte ska falla minst lika väl ut.
Bra för studenterna
Decentraliseringen kan innebära flera fördelar för studenterna.
– Jag tror att många kommer att trivas bättre i en inlandskommun. Du får studera i en grupp med färre studenter, du kan bli mer anförtrodd vissa typer av uppdrag på din praktik samtidigt som du kanske kommer närmare dina handledare än vad du skulle göra i en större stad på ett större sjukhus.
Senare, om något år, kommer utbildningarna till barnmorska, biomedicinsk analytiker och specialistsjuksköterska att få liknande upplägg.
– Vi börjar med grundutbildningen för sjuksköterskor. Men det är redan bestämt att vi också ska decentralisera de andra vårdutbildningarna. Vi vet bara inte exakt när än.
Det finns inga garantier att all VFU kan göras från den egna orten.
För mer information:
Martin Bergvall, förbundschef Akademi Norr. Tel: 070-600 33 32 Magnus Hultin, vice dekan för samverkan om klinisk praktik vid Umeå universitet. Tel: 070-350 53 35 Linda Wahlqvist, utbildningssamordnare vid Kansliet för medicin. Tel: 072-500 55 28