top of page

Ny satsning ska få fler att plugga i norra Norrland
Både Norrbotten och Västerbotten är i expansiv fas med stora etableringar. Behoven av utbildningar har aldrig varit så stora som nu. Därför satsar nu 22 norrlandskommuner tillsammans för att få fler YH-utbildningar till regionen och att fler ska plugga.De senaste åren har norra Norrland fått fler YH-utbildningar. Men när avstånden är stora är samordning ännu viktigare. – Vi har märkt att många som jobbar med utbildningar inte har kännedom om vilka utbildningar som faktiskt finns i regionen. Dessutom är risken för dubbelarbete stor men också att vi inte lyckas fylla de utbildningar som erbjuds. Trots att behoven är stora, säger Akademi Norrs verksamhetschef Martin Bergvall. –Vi har gått ihop för att hitta nya sätt att jobba smartare tillsammans. Nu ska vi göra en gemensam kartläggning över hur behovet av högre utbildning ser ut, för att lättare kunna matcha det mot vilka utbildningar som finns och vilka vi behöver. Med ett gemensamt sätt att arbeta kan vi bli mer snabbfotade när ett nytt behov av en utbildning dyker upp, säger Ida Lindh, strategiskt ansvarig Campus Skellefteå. Även antalet distansutbildningar har ökat, men kraven på det sociala sammanhanget blir större för att eleverna ska vara motiverade att slutföra utbildningen. – Med avstånden finns ett stort behov av att utveckla funktionerna som lärcentra har. De är en viktig del i att kunna samverka och hitta nya arbetssätt, säger Martin Bergvall. I alla kommuner ser man ett stort utbildningsbehov de kommande åren och anledningar att jobba ihop. – Det finns många företag som har liknande behov av kompetenser. Vi vill föra dem samman genom anordna utbildningar som möter upp deras kompetensbehov, säger Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef, Lapplands Lärcentra. Projektsatsningen Koordinerad kraftsamling YH är ett initiativ från Akademi Norr, Lapplands kommunalförbund och Campus Skellefteå men inkluderar nu hela 21 kommuner i norra Norrland. Under det närmaste året ska ett standardiserat arbetssätt skapas för att kartlägga både kommunernas och företagens behov av högre utbildning. Men också för att öka tillgängligheten. –Vi ser detta som en långsiktig satsning där Norrbotten och Västerbotten gemensamt skapar bästa möjliga förutsättningar för YH-utbildningar i vår region. Ett arbetssätt där vi tillsammans hjälps åt. Stor som liten, avslutar Martin Bergvall. Dessa kommuner står bakom satsningen: Kiruna, Jokkmokk, Gällivare, Pajala, Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Malå, Storuman, Lycksele, Vilhelmina, Norsjö, Dorotea, Åsele, Skellefteå, Älvsbyn, Boden, Luleå, Piteå, Kalix, Överkalix, Haparanda, Övertorneå och Robertsfors.

Edit: Haparanda, Robertsfors och Övertorneå har också anslutit till arbetet efter pressmeddelandet skickades ut vilket gör det till 24 kommuner.

Kontaktpersoner: Martin Bergvall Verksamhetschef Akademi Norr martin@akademinorr.se 070-600 33 32 Ida Lindh Strategiskt ansvarig Campus Skellefteå ida.lindh@skelleftea.se 070-541 39 89 Marie Kuoljok Vuxenutbildningschef, Lapplands Lärcentra marie.kuoljok@lapplands.se 070-601 73 71

Comments


bottom of page