top of page

Ny utbildning till Norrbotten och VästerbottenÄr du näringslivsutvecklare, företagslots eller näringslivschef i Norrbotten? Grattis.

Nu startar FEI nya utbildningen “certifierad näringslivsutvecklare”.

– Alla som arbetar inom näringslivet kommer från olika bakgrunder och målet med utbildningen är att skapa en jämnare kunskapsnivå, säger Mikael Weimarck, akademisk chef på FEI.


Akademi Norr, som samverkar kring högre utbildning, fick i uppdrag av näringslivscheferna i kommunerna som ingår i “Region 10” att matcha deras behov med utbildningssamordnare.

- Vi fick uppdraget att agera mäklare utifrån de kontakter vi har mellan universitet, YH-aktörer och näringslivscheferna i Region 10. Det resulterade senare i att de valde utbildningen från FEI, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.


De tio inlandskommuner i Norrland som ingår i “Region 10” är Vilhelmina, Storuman, Sorsele, Malå, Norsjö, Lycksele, Åsele, Dorotea, Arjeplog och Arvidsjaur.


Utbildningen riktar sig främst till dig som är yrkesverksam näringslivsutvecklare, företagslots eller näringslivschef på kommunal näringslivsenhet, näringslivsbolag, nyföretagarcentrum och tillväxtavdelning, eller som har en motsvarande roll på regional eller statlig nivå.

– Idén om att ta fram en sådan här utbildning har funnits i många år. Det senaste året har vi jobbat aktivt tillsammans, de tio inlandskommunerna i “Region 10”, med de kunskapsbehov som är gemensamma för oss alla. Alla näringslivschefer i kommunerna har intervjuats och vi har också haft olika workshops för att i samverkan identifiera behov och kunskapsområden för att ha få fram ett underlag till utbildningen, säger Lotta Lestander, Näringslivschef i Arjeplog.


Ett bra sätt att lotsas in i verksamheten

Utbildningen bedrivs på distans och är utformad för att vara så flexibel som möjligt för att man ska kunna arbeta parallellt med studierna.

–– Det känns jättebra att utbildningen startar nu. Vi ser ett stort behov av utbildningen. Alla som jobbar inom näringslivet i kommunen kommer från olika bakgrunder, och med den här utbildningen kan vi alla få en gemensam nämnare och vi får en jämnare kunskapsnivå. Samtidigt har ju alla ett behov av att utvecklas, säger Anne Enoksson, näringslivschef Arvidsjaur kommun.


Effektiviserar arbetet som näringslivsutvecklare

Det är en certifieringsutbildning som säkerhetsställer kunskapsnivån bland näringslivsutvecklare.

– Vi har skapat utbildningen efter vad kommunerna vill ha. Både vad gäller innehåll och format, säger Mikael Weimarck.

Ambitionen är att utbildningen både ska ge bredd och djup inom flera viktiga områden som berör arbetet med näringslivsutveckling.

– Den här utbildningen är något vi saknat och vi är väldigt positiva till att den startar nu. Om man kommer in som nyanställd näringslivsutvecklare så är den här utbildningen ett bra sätt att snabbt lotsas in i verksamheten, säger Mona Olofsson, näringslivsutvecklare på Storuman kommun.


Ger konkreta verktyg och metoder

Genom utbildningen får du en god förståelse för rollen som näringslivsutvecklare, och konkreta metoder och verktyg som gör ditt uppdrag effektivare.

– Utbildningen är till för alla oss som på olika nivåer jobbar med näringslivsfrämjande arbete. Ett sätt att skapa en slags lägsta nivå av den kunskap man behöver för att jobba med näringslivsfrågor. men också ett stöd i att utbilda nyanställda. Med ökad kunskap blir vi också ännu bättre på att stötta och hjälpa våra lokala företag. Vi är jätteglada att vi tio kommuner har format den här utbildningen där FEI varit en bra medspelare, lyhörda och snabba och vi är många som ser fram emot att gå utbildningen. Jag ska själv anmäla både mig och delar av min personal och vi vill gärna få komma igång så snart som möjligt, säger Lotta Lestander.

Utbildningen ges i samarbete med den ideella föreningen Sveriges Kommunala Näringslivstjänstemän, SKNT, som är en nationell intresseorganisation för personer som arbetar med tillväxt-, utvecklings-, och näringslivsfrågor.


Om utbildningen

  • Utbildningen är totalt 16 veckor fördelat på 4 moduler. Varje modul pågår i 4 veckor.

  • Föreläsningar och workshops, som alltid sker på distans, är schemalagda till torsdagar klockan 15-20. Ungefär vartannat tillfälle har obligatorisk (digital) närvaro klockan 17-20. All undervisning spelas in och är tillgänglig för deltagare under hela utbildningen.

  • En vecka består av cirka 7-10 timmars studier i kombination av föreläsningar, workshops och egenstudier. Egenstudier kan bestå av att se inspelade föreläsningar, inläsning av material, att efter föreläsning svara skriftligt på några fördjupningsfrågor och projektuppgifter.

Bình luận


bottom of page