top of page

Unik satsning i norra Sverige med digital mässaKan inte publiken komma till dig får du komma till dem.

Nu går flera universitet, högskolor och yrkeshögskolor samman i en gemensam digital mässa. Satsningen är historisk och medverkar gör bland andra Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.


Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet, Mittuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Campus Skellefteå, Mälardalens högskola, Högskolan i Gävle, Lernia och Yrkesakademin. Där har du några av de aktörer som nu går samman och medverkar på en digital mässa. Bakom arrangemanget står Akademi Norr och Lapplands Kommunalförbund med sina 17 medlemskommuner. Detta för att berätta mer om olika utbildningar och utbudet av utbildningar till hösten. Tidigare år har gymnasiestudenter och andra studieintresserade i norra Sverige bland annat fått erbjudande om att ta sig till olika lärosäten för att få veta mer om höstens utbildningar. I år erbjuds de istället ta del av allt utbud via telefon, dator eller surfplatta under en digital mässa som anordnas under hela vecka 11.


Historisk satsning

Aktörerna samlas då under en sajt där det dagligen anordnas föreläsningar, information och frågestunder. Bland annat om hur du söker till olika utbildningar, hur det är att plugga på distans och vilka behov av arbetskraft som finns hos näringsliv och kommuner. Medverkar gör även Sveriges minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans. Satsningen är historisk.

– Förut har var och en marknadsfört sina utbildningar var för sig. Men aldrig tidigare har det gjorts ett gemensamt krafttag på det här sättet. Det passar väldigt bra så här i Covid-19-tider, men det är också en modell för framtiden, säger Martin Bergvall, verksamhetschef för Akademi Norr.


Redan samverkar 15 tunga aktörer. Men fram till och med premiären kan det tillkomma fler kommuner eller universitet som ska medverka i den digitala mässan.Om temaveckan:

- Anordnas under hela vecka 11.

- Programmet består av dagliga aktiviteter med exempelvis föreläsningar, frågestunder och information om olika utbildningar.

- Bakom satsningen står Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund i samarbete med Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet, Mittuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Campus Skellefteå, Mälardalens högskola, Högskolan i Gävle, Lernia, Yrkesakademin, Företagsekonomiska institutet (FEI), Medlearn, Irisgruppen och Lexicon.För mer information:


Martin Bergvall, verksamhetschef Akademi Norr

Tel: 070-600 33 32


Anna Viltok, utbildningsledare, Lapplands Kommunalförbund

Tel: 070-381 83 15

Kommentare


bottom of page