top of page

Rekordstort söktryck från Västerbottens inland



I vintras blev det klart att Umeå universitet decentraliserar grundutbildningen för sjuksköterskor. Nu är söktrycket för utbildningen rekordstor i Västerbottens inland.

– Det visar sig att det här verkligen är rätt satsning, säger Linda Wahlqvist, projektledare för den decentraliserade utbildningen vid Umeå universitet.

I höstas sköt regeringen till 8,5 miljoner kronor för att Umeå universitet ska kunna decentralisera vårdutbildningarna, till exempel till barnmorska och specialistsjuksköterska med inriktning mot distrikt och psykiatrisk vård. Syftet är att göra dessa tillgängliga för fler och säkra kompetensbehovet i norra Sveriges inland. Men först ut att decentraliseras är grundutbildningen för sjuksköterskor, som du från och med i höst kan studera i Malå, Norsjö, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Sorsele och Storuman. Nu står det klart att rekordmånga från Västerbottens inland söker utbildningen.

– Om vi jämför med hur många som har sökt för att studera till sjuksköterska tidigare, som är boende i Västerbottens inland tidigare, så är det många fler nu, säger Linda Wahlqvist.

Kan bo kvar

I skrivande stund är det 63 personer som har sökt. Flest är det från Lycksele och Vilhelmina.

– Förklaringen till intresset tror jag är att folk nu kan bo kvar på sin hemort men ändå studera. De slipper flytta till Umeå, eller åka till Skellefteå som man tidigare kunnat studera på distans ifrån. Det här upplägget passar många fler, vilket vi ser i antalet sökanden.

Viktigt för hela samhället

Att det blir fler sjuksköterskor i inlandet är avgörande för orternas framtid, menar Linda Wahlqvist, då arbetsmarknaden letar efter arbetstagare med ljus och lykta. Varje ort har tilldelats två platser, förutom Lycksele som har fyra platser.

– Egentligen vill vi kunna erbjuda ännu fler platser på utbildningen. Men vi behöver också säkra att det finns praktikplatser till alla, så kallad verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det där är ett moment 22. Det saknas kompetens i inlandet, men eftersom läget är så ansträngt hinner inte verksamheterna ta emot för många studenter på VFU.

Långsiktigt arbete

Men kanske blir det fler utbildningsplatser framöver. Satsningen på att decentralisera vårdutbildningar kommer att pågå till 2030.

– Det är skönt. Det här är ingen kortsiktig satsning som testas i ett år utan nu kommer vi att köra på och målet för satsningen är kompetensförstärkning av hälso- och sjukvården i södra Lappland.

Martin Bergvall, förbundschef för kommunalförbundet Akademi Norr som representerar 12 inlandskommuner, är en annan som gläder sig över det stora söktrycket.

– Ett ökat intresse för att studera på sin hemort bidrar i sin tur till att vi behöver ordna fler VFU-platser. Det är något som Akademi Norr, Umeå universitet och Region Västerbotten nu samarbetar kring för att lösa. Men det finns en väldigt bra grund att stå på då vi har lärcentra i varje kommun som kan stötta kommande studenter, säger han.

Så här många har sökt till utbildningen från Västerbottens inland:


Blattnicksele, 3

Dikanäs, 2

Dorotea, 2

Hemavan, 3

Klimpfjäll, 1

Lycksele, 17

Malgomaj, 1

Malå, 4

Norsjö, 2

Rusksele, 1

Sorsele, 2

Stensele, 3

Storuman, 7

Tärnaby, 1

Vilhelmina, 12

Vindelgransele, 1

Åsele, 1





bottom of page