top of page

Familjestöd når ut till nya målgrupper i fjällen

Storuman.png

I en ljust och mysigt inredd lokal arbetar Maria Carstedt och Jennie Larsson som familjebehandlare. Storumans kommuns stora ytor och varierade målgrupper är en utmaning för kommunal service, men med digital teknik och kreativa lösningar har Jennie och Maria byggt upp en verksamhet som nu når ut till helt nya målgrupper.

Skorna tar man av sig innanför dörren, precis som man gör när man kommer hem. I lokalen som ligger centralt belägen i Storumans samhälle känns det hemtrevligt, långt borta från den mer sterila miljön på ett vanligt socialtjänstkontor.

Jennie Larsson och Maria Carstedt har de senaste året startat upp familjestöds verksamhet från grunden. Den har tidigare funnits inom individ- och familjeomsorgen men nu har det tagits ett helhetsgrepp med insatser som riktar sig till alla. Dels finns verksamheten som innebär att personen har ett insatsbeslut från socialtjänsten, men det finns också det som kallas för ”öppen ingång”

– Familjestöd har marknadsförts på sociala medier och därigenom nått ut till en helt ny målgrupp som har nytta av vår verksamhet som vi inte haft kontakt med tidigare, säger Maria Carstedt.

Familjestöd är en förebyggande insats för att komma in så tidigt som möjligt och stötta barn och föräldrar. Det största jobbet de gör är förebyggande.

– Det är nära till samarbete med skola, hälsovård, man känner till de verksamheter som finns i kommunen. Då blir det också lättare att ta kontakt. Nu jobbar man med att hitta en strukturerad samverkansmodell i Kommunen med de olika verksamheterna. Detta görs bland annat genom HLT, Hälsa Lärande Trygghet, säger Jennie Larsson.

"– Vi njuter av att se fjällen närma sig och samtidigt passa på att prata ihop oss inför dagens möten eller återkoppla och reflektera träffar man haft under dagen."

Familjestöd har verksamhet från 0-18 år och kan erbjuda utbildningar och förebyggande åtgärder. Att arbeta i en liten kommun innebär att man får prova på många olika arbetsuppgifter och lära sig mycket om många olika saker.

I en till ytan så stor kommun blir många resor, men tiden används effektivt.

– Vi njuter av att se fjällen närma sig och samtidigt passa på att prata ihop oss inför dagens möten eller återkoppla och reflektera träffar man haft under dagen. Många möten går att ersätta med digital teknik, men det personliga första mötet särskilt med barn är ovärderligt om det kan ske fysiskt, säger Maria Carstedt.

Kontakt Lärcentrum

– Vi kan erbjuda vår insats i hela kommunen och vi är noga med att det inte bara blir webb och telefon för de som bor i Hemavan Tärnaby-området, säger Jennie Larsson.

Både Jennie och Maria trivs bra med att bo, leva och verka i Storumans kommun. De är båda naturmänniskor som gillar att vara utomhus och uppskattar det lättillgängliga natur- och friluftsliv man får på köpet i Storumans kommun.

bottom of page