top of page

8 insatser som stärkt norra Norrlands inland



Nya YH-utbildningar, bättre kompetensförsörjning för näringslivet och ett ökat intresse från utbildningsaktörer.

Det är bara några av resultaten efter hårt och långsiktigt arbete av tretton inlandskommuner i norra Sverige.

Här är åtta insatser under 2021 som stärkt inlandet.

Ensam är inte stark. Det visar inte minst det samarbete som bedrivs av tretton inlandskommuner under flaggen Akademi Norr. Tillsammans arbetar Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Lycksele, Malå, Norsjö, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Vilhelmina och Åsele för att initiera, samordna och genomföra högre utbildning i inlandet. Något som nu har gett resultat. Här är åtta goda saker som skett under året:

1. Fyra nya YH-utbildningar

YH-utbildningar leder till jobb. Hela nio av tio som läser en yrkeshögskoleutbildning har arbete inom ett år efter examen. Det visar undersökningar av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Inlandskommunerna har utmaningar med kompetensförsörjningen och har därför bland annat jobbat hårt med att söka fler YH-utbildningar till inlandet. Något som nu börjar bära frukt. Nyligen blev det till exempel klart att utbildningsaktören FEI startar utbildningen Redovisningskonsult – i Arvidsjaur, Gällivare, Lycksele, Vilhelmina, Kiruna och Kramfors. Men även utbildningarna Förändringsledning och digitalisering för chefer inom vård och omsorg, specialistundersköterska för multisjuka äldre och energiingenjör är nya utbildningar i inlandet.

2. Fler sökta utbildningar

Innan du kan få en utbildning till din kommun behöver du ansöka om att få den beviljad. Något som tar tid, kraft och kräver ett gediget förarbete. Dessutom får många ansökningar avslag. När kommunerna går samman i Akademi Norr underlättas ansökningsarbetet, vilket under 2021 har ökat antalet ansökningar från inlandskommunerna kraftigt. Det är lättare att skapa underlag för riktigt bra och starka YH-ansökningar när kommunerna slår ihop kompetensbehoven.

3. Gratis boende för studenter

Sjuksköterskestudenter får nu sitt boende betalt när de gör praktik i någon av inlandskommunerna. Lycksele var först ut, och nu erbjuder även Arvidsjaur, Sorsele, Norsjö, Sollefteå, Storuman, Strömsund, Vilhelmina, Åsele och Dorotea universitetsstudenter att bo gratis under praktikperioden. Det är ytterligare ett resultat av kommunernas samverkan i Akademi Norr. Gratis boende ökar chansen att locka till sig viktig kompetens till samhällsfunktioner och presumtiva medborgare. För studenterna är det en möjlighet att få in en fot i inlandets verksamheter vilket förhöjer deras chanser till jobb i kommunerna efter avslutad utbildning.

4. Ny digital utbildningsmässa

Under förra året gick Akademi Norr ihop med Lapplands kommunalförbund, Campus Skellefteå, Region Västerbotten och Region Norrbotten för att skapa en digital utbildningsmässa vid namn “Utbildning för framtiden”. Det är ett arrangemang där universitet, högskola och yrkeshögskola får möjlighet att marknadsföra sitt utbildningsutbud till deltagande kommuner. Mässan blev redan under sitt första år, 2021, en succé i antal besökare. Hela 19 000 personer deltog och mässan får en fortsättning 21-25 mars 2022.

5. Stärkt samarbete mellan utbildningsaktörer

Akademi Norr har under året skapat nya samarbeten, och förstärkt befintliga, med stora utbildningsaktörer. Några av dem är Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle, Sveriges Lantbruksuniversitet, Lernia, Företagsekonomiska institutet, Medlearn, Norrlands Yrkeshögskola och Irisgruppen. Samarbetena har i sin tur lett till fler utbildningar och ett större intresse att samverka med inlandskommunerna.

6. Ny kompetenskartläggning

Näringslivet i inlandet skriker efter utbildad personal. Men för att ta reda på mer om vad det är för typ av kompetens som behövs har Akademi Norr genomfört en kompetenskartläggning i alla medlemskommuner. Det underlättar i sin tur arbetet med att söka fler utbildningar. Arbetet intensifieras ännu mer under 2022 då en kompetenskartläggning ska genomföras i hela 26 kommuner i Norrbotten och Västerbotten.

7. Fler distansutbildningar till inlandet

I dag måste många flytta till studentorter för att studera, men med utvecklingen av distansutbildningar kan framtiden se helt annorlunda ut och fler kan bo kvar i sina kommuner. Att tillgången till distansutbildningar ökar i inlandet är en viktig faktor för framtiden. Utbildningsnivån är generellt sett låg i inlandskommunerna, samtidigt som många företag letar efter högutbildad personal. Därför har Akademi Norr tillsammans med kommunernas lärcentra under året arbetat hårt med att inte bara locka till sig fler YH-utbildningar, utan även marknadsföra distansutbildningar från universitet och högskolor som riktar sig till inlandsbor.

8. Ny digital utbildningsplattform för personal inom vård och omsorg

Under året har en digital lärplattform och flera webbutbildningar tagits fram för omsorgspersonal i tolv av kommunerna. Genom utbildningarna får medarbetarna kompetensutveckling i digitala verktyg och system som används inom vård och omsorg.







bottom of page