top of page

Arjeplogs nya utbildningar – snabb väg till jobb


Sugen på att växla upp din karriär?

Nu finns två nya yrkeshögskoleutbildningar där du kan studera på distans och bo kvar i Arjeplog.

– Efter en yrkeshögskoleutbildning har du goda utsikter till jobb, säger Elisabet Angberg, arbetsmarknadsstrateg på Arjeplog kommun.

Nu kan du utbilda dig till specialistundersköterska eller energiingenjör i Arjeplog. Båda utbildningarna är yrkeshögskoleutbildningar och hela nio av tio som går en YH-utbildning får jobb kort efter examen. Det visar undersökningar från Myndigheten för yrkeshögskolan.

– De här utbildningarna har tagits fram i samarbete med lokala näringslivet och kommunerna och speglar ett verkligt kompetensbehov.


Studerar du till energiingenjör kan du tillexempel arbeta som elingenjör, energirådgivare, energispecialist, energistrateg eller projektledare inom hållbara system. Näringslivet i Norr- och Västerbotten är i stort behov av den kompetensen.

– Det är många företag som har nytta av energieffektivisering. Framtiden efter denna utbildning ser väldigt ljus ut. Tillämpningen för den här yrkeskategorin är enorm, säger Elisabet Angberg.

Praktiken viktig

En annan framgångsfaktor är den höga mängd av praktik som sker inom YH-utbildningarna. Den ger dig möjlighet att lära dig yrket snabbt och få in en fot i branschen. Energiingenjörsutbildningen erbjuder 23 veckors praktik på ett företag i ditt närområde. Utbildningen till specialistundersköterska vänder sig till dig som redan är undersköterska men vill vidareutbilda dig. Här får du möjlighet att specialisera dig kring omvårdnaden av multisjuka äldre. Du kan vidareutbilda dig samtidigt som du arbetar då utbildningen

är på 50 procent.

Unik möjlighet

Båda utbildningarna är en unik möjlighet för dig som vill bo kvar i Arjeplog samtidigt som du skaffar dig en utbildning med mycket goda chanser till jobb. Förutom praktiken, som sker lokalt, studerar du digitalt på distans. Men för den som vill finns ett lärcentrum

tillgängligt i Arjeplog.

–Vi avsätter ett klassrum åt yrkeshögskoleutbildningarna. Där kan du som student få hjälp med alltifrån dator och uppkoppling men också en studiecoach som peppar och håller koll så att allt funkar.

Bråttom att ansöka

Senast den 5 maj behöver din ansökan vara inlämnad för utbildningen till specialistundersköterska och den 15 maj till energiingenjörsutbildningen. Den sistnämnda kräver särskild behörighet inom energiteknik, fysik och matte. Men har du inte det som krävs kan du läsa in din behörighet redan nu i maj och är då garanterad en plats på utbildningen.

Om Specialistundersköterska multisjuka äldre:

- Anordnas av MedLearn. Mer information om utbildningen hittar du här.

- Utbildningen är till för dig som redan är undersköterska. Du kan vidareutbilda dig samtidigt som du arbetar då utbildningen är på 50 procent.

- Sista ansökningsdag är 5 maj. Här kan du ansöka till utbildningen.


Om Energiingenjörsutbildningen:

- Anordnas av Företagsekonomiska institutet (FEI). Mer information om

utbildningen hittar du här.

- Utbildningen sker på distans, men praktiken genomförs i ditt närområde.

- Sista ansökningsdag är 15 maj. Här kan du ansöka till utbildningen.


Comentarios


bottom of page