top of page

Efterfrågad svetsutbildning etablerar sig i norra SverigeIndustriboomen i norr ställer höga krav på yrkeskompetens. Northvolts etablering i Skellefteå, byggandet av Norrbotniabanan och stålproduktion utan kol är några miljardsatsningar som kraftigt påverkar arbetsmarknaden i Västerbotten. Det är också satsningar där kompetens inom svetsning är starkt nödvändiga, en utmaning då det idag saknas 3000 svetsspecialister. För att möta den stora efterfrågan på svetskompetens i regionen erbjuder utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia utbildningen Internationell svetsspecialist i Skellefteå som ger avgörande nyckelkompetens på kort tid.


Sverige har historiskt varit ett starkt industriland, en utveckling som idag drivs på av stora satsningar framförallt i norra Sverige. Samtidigt medför dessa en kompetenskris där nyetableringar inom fossilfri stål- och batteriproduktion behöver tusentals nya medarbetare för att lyckas med den gröna omställningen.

– Vi söker ständigt nya medarbetare med svetskompentens och det vet jag att våra kollegor i branschen också gör. Därför är det glädjande att Lernia startar en yrkeshögskoleutbildning inom området. De som utbildar sig kommer eftertraktade på arbetsmarknaden. Som arbetsgivare ser vi också till att arbetet är omväxlande och utvecklande. Det är bara att gratulera de som kommer in på utbildningen som garanterat kommer ge en intressant och givande framtid i industrin, säger Robert Andersson, regionchef på Jernbro.

En nyckelkompetens inom framtidens industri är att kunna svetsa på avancerad nivå. Men bristen är idag stor. Svetskommisionen - svetsarnas branschorganisationen - varslar om att det behövs 3000 nya svetsspecialister, samtidigt som det idag bara finns 2000 befintliga svetsspecialister. Lernias YH-utbildning i Skellefteå ska bidra till att möta det behovet.

– Svetsare med gedigen kunskap är helt avgörande för vår tillväxt! Det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola. Framtidsmöjligheterna är breda inom svetsyrket. Man kan jobba inom industri både inom Sverige och internationellt. Man kan också ta ytterligare steg i svetskarriären och bli Internationell Svetstekniker och sedan Internationell Svetsingenjör eller inom kontroll och provningar (OFP-NDT).

– Internationell svetsspecialist är en av de utbildningar där Akademi Norr arbetat mycket tätt tillsammans med Företagarna i Norrbotten och Västerbotten för att få fram behov från lokala företag. Just svetsspecialister har varit mycket efterfrågat av företag i Norrbotten och Västerbotten. Det känns verkligen som en seger att Lernia beviljades platser för oss här i norra Sverige så vi kan säkra kompetensförsörjningen, säger Martin Bergvall på Akademi Norr.

Ansökan till Internationell Svetsspecialist är öppen mellan 15 februari – 15 maj. Utbildningen sker med stöd från Akademi Norr som arbetar för högre utbildning i Norra Sverige.


Kontakt:

Katarina Devell, Kommunikationschef

katarina.devell@lernia.se

Comments


bottom of page