Experten: Här är branscherna i Strömsund som behöver anställa
Unga i Strömsund har alla möjligheter att bo kvar och utbilda sig. Det säger Ingela Sonidsson, hr-chef på kommunen.
– Våra behov är stora, så vi hoppas att fler i kommunen vill utbilda sig, och gärna på distans.
Över tio procent av befolkningen i Strömsunds kommun arbetar inom offentlig sektor. Det gör kommunen till den absolut största arbetsgivaren. Hr-chefen Ingela Sonidsson har arbetat i kommunen sedan slutet av 80-talet, och med personalfrågor sedan 2005.
– Jag började min anställning här den 1 september 1987, det är ett tag sen, säger hon med ett skratt.
Strömsunds kommun har, likt andra glesbygdskommuner i landet, stora utmaningar framför sig.
– Vi ser hur barnafödandet minskar. Samtidigt är våra hushåll till 50 procent singelhushåll. Vi har stadigt tappat invånare i kommunen sedan 40-talet. Och nu väntar ganska stora pensionsavgångar under resten av 20-talet.
"Ingen risk att gå arbetslös" Ingela Sonidsson målar upp en komplex situation för kommunen. Men för unga finns stora möjligheter om man vill bo kvar och utbilda sig. Just nu är arbetslösheten i Strömsunds kommun historiskt låg på cirka fem procent.
– Vi har ett stort behov av utbildad arbetskraft under de närmaste åren. 65 högre tjänster i kommunen behöver ersättas med yngre medarbetare fram till 2030.
Hon nämner yrken som rektor, lärare, socionom, jurist, administratör, sjuksköterskor och olika chefstjänster.
– Har du funderingar på att börja läsa någon av dessa utbildningar, så gör det, är mitt råd. Det är ingen risk att gå arbetslös om du till exempel läser till lärare.
– Vi söker även ständigt efter arbets- och fysioterapeuter. Fler exempel är yrken inom kris och beredskap, inom vatten och avlopp samt inom fastighetsområdet. Dessutom kan vi, som få andra, erbjuda lärande under hela yrkeslivet med många olika utvecklingsvägar för den som vill.
Ny utbildning i Strömsund
En annan säker väg till jobb är att läsa till sjuksköterska. Strömsund och kommunförbundet Akademi Norr har lyckats få en decentraliserad utbildning för sjuksköterskor till kommunen, via Mittuniversitetet. Utbildningen bedrivs i fem glesbygdskommuner i Jämtland och Härjedalen.
I höstas började tio sjuksköterskestudenter på utbildningen i Strömsund. De följer föreläsningarna via en storbildsskärm från Lärcentrum. Till det tillkommer praktiska moment under totalt 25 dagar på plats i Östersund eller i Sundsvall.
Kommunen hjälper dessutom gärna personer med anställning i kommunen under deras vidareutbildning.
– Vi har erbjudit de som jobbar inom vården i kommunen att få tjänstledigt på 50 procent, för att kunna jobba under tiden de studerar.
– Vi har också stöttat medarbetare i kommunen som velat utbilda sig till förskollärare med läromedel och boende. Strömsund erbjuder också praktikplatser under utbildningens gång. Det är av yttersta vikt för oss att behålla våra unga i kommunen.
Läs på distans och bo kvar
En annan utbildning som Ingela Sonidsson tipsar om är polisutbildningen. Även den går att läsa på distans.
– Mitt råd till den som funderar på att vidareutbilda sig är att undersöka vilka distansutbildningar som finns. Möjligheterna att kunna bo kvar under studietiden är större idag än för några år sedan.
– Det är viktigt att ha ett arbete man trivs med och arbetet ska berika livet. Samtidigt tycker jag inte att man ska överdriva vikten av valet av utbildning. Idag är man inte inlåst på samma sätt som förr. Det går alltid att komplettera senare om man vill sadla om.
Hon tipsar också om att gå en ledarskapsutbildning.
– Det tycker jag är väldigt viktigt. Inte bara för att leda andra människor men också för att kunna leda sig själv. Det är stor brist på unga som vill bli chefer.
Comments