top of page

Från storkökskock till strategisk inköpare
Småbarnspappan Niklas Lestander var 33 år när han tog tjänstledigt från sin tjänst på centralköket i Strömsund och satte sig i skolbänken för att bli inköpare. Valet föll på en tvåårig YH-utbildning.

– Idag förstår jag inte varför jag inte gjort det tidigare, säger han.


Efter 15 år som kock på centralköket i Strömsund hade Niklas Lestander länge känt att det var dags för nya utmaningar. Men med tre barn, varav två är tvillingar på tre år, kanske många hade valt tryggheten och fortsatt jobba. Det gjorde inte Niklas Lestander.

– Jag har länge velat plugga, men inte riktigt vetat vad. Men för tre år sedan fick jag en ny roll som inköpare på centralköket. Jag trivdes och då föll det sig naturligt att hitta en utbildning i den yrkeskategorin, säger han.


Som 33-årig småbarnsfar vågade han ta steget och bytte ut storköket mot skolbänken – mycket tack vare möjligheten att studera på distans. Uppväxtorten Strömsund är han därmed fortsatt trogen.

– Under pandemin ökade möjligheterna för distansstudier. Jag hittade YH-utbildningen “Strategiskt inköp och upphandling” och har läst i princip allt på distans. Med familj i Strömsund var det en förutsättning för att få ihop livspusslet, säger Niklas Lestander och fortsätter:

– Att så många YH-utbildningar går att läsa på distans öppnar verkligen upp möjligheterna till studier för oss som bor i glesbygd och som vill bo kvar.


YH-utbildning i nära samarbete med näringslivet

En annan stor fördel med YH-utbildningen är de långa praktikperioderna, enligt Niklas. Den första praktikperioden på tolv veckor gjorde han på engcon i Strömsund.

– Jag lär mig betydligt mer och snabbare när jag får utföra momenten i praktiken. Dessutom ger det kontakter inför det framtida yrkeslivet.


Niklas Lestander nämner också att längden på YH-utbildningen lockade.

– En treårig högskoleutbildning kändes lite lång. Jag tyckte det var lagom med två års avbrott från ekorrhjulet.


Utmanande omställning

Han hade egentligen inga förväntningar när han började, men det har varit både roligt och utmanande att sätta sig i skolbänken igen.

– Jag hade inte pluggat på 15 år, så det var en stor omställning med redovisningar, studieteknik och att sitta still. Men det har gått vägen hittills.


Niklas Lestander tar sin examen sommaren 2024.

– Min förhoppning är givetvis att börja jobba med det jag utbildar mig till. Kanske i Östersund, där många av jobben finns.


Vad säger dina nära och kära om beslutet att börja studera?

– De tycker det är bra och modigt att jag vågade ta steget, kliva ur ekorrhjulet och investera i mig själv. Jag är så glad att jag gör det här.


Niklas Lestanders tre tips till dig som vill byta karriär

  1. “Våga. Med familj och barn är man i ett ekorrhjul och det kan kännas läskigt att bryta upp. Men det finns så många möjligheter, speciellt om du hittar en distansutbildning.”

  2. “Ta reda på vad du är bra på, vad du vill och vad som passar dig.”

  3. “Var nyfiken och sätt upp tydliga mål för dina studier.”

Bakom den här texten står Akademi Norr, som är en länsöverskridande samverkan mellan tolv kommuner i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland där Strömsund är en av medlemskommunerna. ​Akademi Norrs syfte är att initiera, samordna och genomföra högre utbildning; yrkeshögskole-, högskole- och universitetsutbildning. ​Comments


bottom of page