top of page

Så ska datadrivna insatser lösa kompetensbristen i inlandet



Norrlands inland satsar nu på ett datadrivet arbetssätt för att avgöra vilka utbildningar som behövs. Besluten ska bygga på data om faktiska rekryteringsbehov. Målet är att koppla lokala utbildningsinsatser tätare till arbetsmarknadens efterfrågan.


I går blev det klart att det tvååriga ESF-projektet "Operativ kompetensförsörjning" får grönt ljus. För inlandets kommuner är det ett efterlängtat besked. Nu ska utbildningar skräddarsys direkt efter vad företagen faktiskt behöver, och kvalitativ data ska styra besluten. Det handlar om att göra det enklare att studera nära hemmet, se till att arbetsgivare får tag i folk med rätt kunskaper och skapa långsiktiga strukturer som håller hela länet i form.


"Fakta och analys, inte magkänsla"

Istället för att chansa på vilka kurser som kan passa, kommer kommunerna och utbildningsaktörerna nu använda Akademi Norrs omfattande data för att förstå behoven. Är det fler sjuksköterskor som behövs i länet? Då gäller det att anpassa utbildningar och insatser efter behoven på marknaden. Saknar lokala företag teknisk kompetens? Då erbjuder Umeå universitet mikrokurser som snabbt höjer kunskapsnivån.

– Vi tänker inte sitta och vänta på att folk ska flytta härifrån för att skaffa kompetens. Vi ska leverera utbildningar till dörren. På två år vill vi öka antalet studerande rejält genom att boosta våra lärcentrum och se till att kommunerna kan fokusera sina satsningar genom fakta och analys, inte magkänsla, säger Martin Bergvall, förbundschef på Akademi Norr – ett kommunalförbund bestående av 12 inlandskommuner.


Martin Bergvall, förbundschef på Akademi Norr

De kommande två åren ska projektägaren Akademi Norr spinna vidare på den omfattande data om kompetensbehov de samlat in. Med siffror från 29 kommuner och över 580 företag i Norrland finns det gott om underlag som saknats tidigare. – Vi vet vilka yrken som saknas och var, nu gör vi något åt det. Genom ett datadrivet arbetssätt kan fler aktörer inom kompetensförsörjning bidra till att snabbt möta arbetsgivarnas behov och säkerställa att invånarna får exakt den kompetens som krävs, säger Martin Bergvall.


Datadrivet arbete sprids i hela länet

Omställningsfonden, som är experter på hur arbetsgivare och anställda kan anpassa sig till nya förutsättningar på arbetsmarknaden, är en viktig partner.

– Vi ser att det behövs snabba åtgärder för att möta arbetsgivarnas akuta behov. Det ska inte vara en evighetsresa att fixa kompetensen som krävs. Vi ska göra det lättare att plugga där du bor, och för arbetsgivare att hitta folk med rätt kunskaper. Vi behöver titta på lösningar och samarbeten utanför de traditionella sätten när verkligheten kräver det, säger Stefan Berg, omställningsrådgivare på Omställningsfonden.


Stefan Berg, Omställningsfonden

Samtidigt trappar Region Norrbotten upp satsningen genom sitt projekt Kompetensarena Norrbotten och sprider Akademi Norrs arbetssätt till hela länet. Planen är att skapa branschråd och strategiska plattformar, så att alla kommuner kan dra nytta av den datadrivna metoden. – Region Norrbotten tar verkligen armkrok med oss i detta arbete. Genom att bygga vidare på våra resultat skapas långsiktiga strukturer som behövs. Det här är mer än bara projekt – det är en gemensam satsning som kommer att forma framtiden för hela regionen, avslutar Martin Bergvall.


 

Om projektet Operativ kompetensförsörjning:

Vad? Ett projekt som ska ge bättre möjligheter till utbildning och jobb i invånarnas hemkommuner. Projektet är medfinansierat av Europeiska socialfonden (ESF).

Hur? Genom nya utbildningar, ökad synlighet av lärcentrum och bättre matchning mellan utbildning och arbetsmarknad.

När? Projektet pågår från 6 januari 2025 till 6 juni 2027.



För mer information, kontakta: Martin Bergvall, förbundschef Akademi Norr

Telefon: 070-600 33 32

bottom of page