top of page

Tusentals lediga jobb i norr - men det är inte industrin som skriker högst


sjuksköterskor i korridor

Northvolt krisar och många jobb är på väg att försvinna från norra Sverige. Men behovet av personal i offentlig sektor fortsätter växa i en alarmerande takt. Här är yrkena med störst behov i Norrbotten och Västerbotten - kommun för kommun och yrke för yrke. 


Redan under våren 2024 gjorde Akademi Norr tillsammans med Lapplands kommunalförbund en unik kartläggning av hur mycket folk som kommer att behövas inom offentlig sektor i 29 kommuner. Siffran låg då på 11 600 personer. Nu visar en uppföljning att behovet fortsätter att växa. Det pratas mycket om Northvolt – som om vår regions framtid står och faller med ett industriprojekt. Men faktum är att vi har ett ännu större problem i välfärden. Vi behöver rekrytera 14 000 personer till vård, skola och omsorg. Utan sjuksköterskor, förskollärare och undersköterskor fungerar inget samhälle, oavsett hur många batterifabriker vi bygger, säger Martin Bergvall, förbundschef på Akademi Norr.

Martin Bergvall, Akademi Norr
Martin Bergvall, förbundschef Akademi Norr

De stora industrisatsningarna har satt norra Sverige på kartan. Men bakom rubrikerna växer en annan utmaning: rekryteringsbehovet inom vård, skola och omsorg exploderar. Akademi Norrs reviderade rapport Hållbar kompetensförsörjning 1.5 visar att det krävs mer än industrijobb för att bygga en hållbar region – offentlig sektor och tjänsteyrken är minst lika avgörande för framtiden. Alla kommuner har under hösten fått revidera och kontrollera sin data ytterligare, vilket har lett till en uppjustering av prognoserna för antalet rekryteringar. Från 11 600 till 14 000. Utan en stark offentlig sektor blir det svårt att bygga ett samhälle där människor vill leva och arbeta, säger Martin Bergvall.

"Utan sjuksköterskor, förskollärare och undersköterskor fungerar inget samhälle, oavsett hur många batterifabriker vi bygger"


Nyckelbranscherna som måste räddas Men det är inte bara offentlig sektor som skriker efter personal. Installationsbranschen – avgörande för Norrlands gröna omställning – riskerar att bromsas av akut brist på distributionselektriker och industrirörmontörer. 

Besöksnäringen i norra Sverige blomstrar – fler jobb, fler turister och stora pengar rullar in. Norrlands inlandskommuner drar tre gånger fler gästnätter per invånare än resten av landet och branschen är en viktig motor för unga och nyanlända. Samtidigt finns det stora problem att hitta personal med relevant utbildning. Behovet är skriande i stort sett alla yrkesroller, och kommande år väntas bristen vara störst på köksmästare och souschefer, bartendrar, hotellreceptionister, servitörer och kockar enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Kvinna i kockyrket, restaurangmiljö

"Nyckeln är att parallellt jobba med att bli en attraktiv plats att besöka och att bo på"


Det handlar inte bara om jobb – det handlar även om att hålla hjulen rullande i en bransch som tillför fler värden. Besöksnäringen spelar en central roll i att skapa levande samhällen men brottas med kompetensbrist och låga marginaler.


– Vi vill att det ska finnas schyssta ställen att äta på, trevliga hotell och ett utbud av upplevelser på en ort. Det gör att människor både vill besöka platsen och leva där. De två delarna hänger samman väldigt mycket. Nyckeln är att parallellt jobba med att bli en attraktiv plats att besöka och att bo på, säger Matilda Henningsson, expert kompetensförsörjning på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

Matilda Henningsson, expert kompetensförsörjning, Visita

Men det väldiga kompetensbehovet sätter käppar i hjulen. De stora investeringarna, det ökade invånarantalet i norr och stora pensionsavgångar gör att behovet av personal är svåra att uppfylla. – Vi måste dimensionera utbildningarna efter företagens behov. Samtidigt som vi även behöver kvalitetssäkra utbildningarna så de innehåller vad man faktiskt behöver kunna i yrket. Att certifiera utbildningar är något Visita har stort fokus på. Och för att snabbt kunna anställa personal vill de gärna se fler snabba utbildningsinsatser, exempelvis på komvux-nivå. – Om de är kvalitetssäkrade så innebär det att eleverna kan få jobb direkt efter utbildningen, säger Matilda Henningsson.

260 sjuksköterskor fattas Martin Bergvall menar att vi inte bara kan konstatera att det saknas personal – vi måste också mäta om våra insatser leder till resultat. Antalet sjuksköterskor i Norrbotten ökar exempelvis nu bara med 12 stycken per år, medan behovet är 260 stycken under 2 år. I den här takten skulle det ta över 20 år att fylla behovet – och det förutsätter att behoven inte ökar ytterligare.


Behovet av arbetskraft inom vården är stort, och bara i Kiruna kommun uppges ett rekryteringsbehov av hela 240 undersköterskor de kommande två åren. Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef vid Lapplands Lärcentra, där Jokkmokk, Gällivare, Pajala och Kiruna ingår, betonar vikten av att jobba ihop för att lösa problemet.

– Alla kommuner har liknande behov och behöver mer arbetskraft till vård, skola och omsorg. Därför måste vi hjälpas åt att hitta lösningar som kan möta den stora efterfrågan, säger hon.


Marie Kuoljok, Lapplands Lärcentra
Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef Lapplands Lärcentra

Hon menar att det behövs flera parallella insatser för att locka fler till yrken inom offentlig sektor. – Vi behöver visa upp jobben som finns och de bra utbildningsmöjligheter som erbjuds. Samtidigt är det viktigt att göra regionen mer attraktiv för att få fler att vilja flytta hit.


Datadrivna lösningar för att möta kompetensbehoven

Ett av Akademi Norrs viktigaste inspel är att arbeta datadrivet – både för att skapa rätt utbildningar och kunna mäta insatsernas effekt. Genom att analysera arbetsmarknadens behov kan utbildningar designas som matchar exakt vad näringslivet och offentlig sektor efterfrågar. Samtidigt gör ett datadrivet arbetssätt det möjligt att följa upp om insatser leder till jobb och om kompetensgap faktiskt minskar.

– Om vi inte vet vad som fungerar kommer vi aldrig kunna bygga en hållbar kompetensförsörjning, avslutar Martin Bergvall.


 

Vi vill understryka att detta är en prognos och bör ses som en vägledning, inte ett absolut facit. Prognoser bygger på den information som finns tillgänglig vid ett givet tillfälle och kan förändras.


 

LISTA: Här är de 10 yrken som har störst behov i kommunerna i Norrbotten och Västerbotten

Behovet av personal inom offentlig sektor är akut i både Norrbotten och Västerbotten. Här listar vi både nuvarande och kommande rekryteringsbehov, dvs både ersättningsrekryteringar vid exempelvis pensionsavgångar och nyrekryteringar fram till och med 31 december 2026. Några kommuner har även redovisat behovet av timanställda.


Norrbotten – Topp 10 mest efterfrågade yrken per kommun

Arjeplogs kommun:

  1. Undersköterska, särskilt boende: 6

  2. Brandman: 4

  3. Ekonom, redovisningsekonom: 1

  4. Drifttekniker inom IT: 1

  5. N/A

  6. N/A

  7. N/A

  8. N/A

  9. N/A

  10. N/A


Arvidsjaurs kommun:

  1. Undersköterska, särskilt boende: 20

  2. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg, äldreomsorg, funktionsnedsättning: 10

  3. Undersköterska, hemtjänst: 10

  4. Lärare grundskola, årskurs F-3: 7

  5. Lärare gymnasium, allmänna ämnen: 5

  6. Brandman: 5

  7. Lärare, praktiska/estetiska ämnen: 4

  8. Lokalvårdare/städare: 4

  9. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 3

  10. Grundutbildad sjuksköterska: 3


Bodens kommun:

  1. Barnskötare: 25

  2. Förskollärare: 20

  3. Undersköterska, hemtjänst: 15

  4. Lärare i fritidshem: 15

  5. Undersköterska, särskilt boende: 15

  6. Vårdbiträde, hemtjänst: 15

  7. Vårdbiträde, särskilt boende: 15

  8. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 10

  9. Grundutbildad sjuksköterska: 10

  10. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 3


Gällivare kommun:

  1. Lärare, praktiska/estetiska ämnen: 21

  2. Undersköterska, hemvård/hemsjukvård: 20

  3. Förskollärare: 18

  4. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 14

  5. Lärare gymnasium, allmänna ämnen: 11

  6. Barnskötare: 10

  7. Elevassistent: 10

  8. Undersköterska, hemtjänst: 9

  9. Lärare gymnasium, yrkesämnen: 8

  10. Speciallärare och specialpedagog: 8


Haparanda kommun:

  1. Vårdbiträde, hemvård/hemsjukvård: 70

  2. Vårdbiträde, hemtjänst: 50

  3. Vårdbiträde, särskilt boende: 50

  4. Övriga yrken inom vård- och omsorgsarbete: 20

  5. Boendeassistent och boendestödjare: 10

  6. Handläggare socialtjänst, äldreomsorgshandläggare: 5

  7. Socialsekreterare och biståndsbedömare: 5

  8. Socionomer: 5

  9. Övriga yrken inom individ- och familjeomsorg, äldreomsorg, funktionsnedsättning: 5

  10. Förvaltningschef, avdelningschef, verksamhetschef, enhetschef inom individ- och familjeomsorg: 4


Jokkmokks kommun:

  1. Förskollärare: 20

  2. Undersköterska, hemtjänst: 20

  3. Undersköterska, särskilt boende: 20

  4. Behandlingsassistent och socialpedagog: 13

  5. Brandman: 8

  6. Lärare i fritidshem: 7

  7. Speciallärare och specialpedagog: 5

  8. Servicebiträde/serviceassistent/servicepersonal: 5

  9. Socialsekreterare och biståndsbedömare: 4

  10. Grundutbildad sjuksköterska: 3


Kalix kommun:

  1. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg, äldreomsorg, funktionsnedsättning: 120

  2. Undersköterska, hemtjänst: 90

  3. Undersköterska, särskilt boende: 72

  4. Stödassistent: 20

  5. Stödassistent ex. personlig assistent, stödassistent, stödpersonal, vårdare: 20

  6. Övriga yrken inom individ- och familjeomsorg, äldreomsorg, funktionsnedsättning, socialpsykiatri och integrationsarbete: 20

  7. Socionomer: 17

  8. Lärare i fritidshem: 15

  9. Lärare i fritidshem ex. fritidspedagog: 15

  10. Lokalvårdare/städare: 12


Kiruna kommun:

  1. Undersköterska, hemtjänst: 140

  2. Undersköterska, särskilt boende: 100

  3. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg, äldreomsorg, funktionsnedsättning: 100

  4. Förskollärare: 30

  5. Vårdare och boendestödjare: 30

  6. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 20

  7. Socionomer: 20

  8. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 20

  9. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 20

  10. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 20


Luleå kommun:

  1. Undersköterska, särskilt boende: 70

  2. Undersköterska, hemtjänst: 50

  3. Vårdbiträde, hemtjänst: 30

  4. Vårdbiträde, särskilt boende: 30

  5. Grundutbildad sjuksköterska: 20

  6. Stödassistent ex. personlig assistent, stödassistent, stödpersonal, vårdare: 15

  7. Vårdare och boendestödjare: 15

  8. Förskollärare: 15

  9. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 10

  10. Socionomer: 10


Pajala kommun:

  1. Förskollärare: 40

  2. Övriga yrken inom sjuksköterske- och undersköterskearbete: 39

  3. Undersköterska, hemtjänst: 20

  4. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg, äldreomsorg, funktionsnedsättning: 20

  5. Vårdbiträde, särskilt boende: 20

  6. Grundutbildad sjuksköterska: 20

  7. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 15

  8. Vårdare och boendestödjare: 10

  9. Lärare i fritidshem: 9

  10. Undersköterska, särskilt boende: 8


Piteå kommun:

  1. Timvikarier inom vård- och omsorgsarbete: 750

  2. Undersköterska, särskilt boende: 444

  3. Undersköterska, hemtjänst: 231

  4. Stödpedagog: 195

  5. Skötare, vårdare och personliga assistenter: 164

  6. Förskollärare: 150

  7. Vårdbiträde, hemtjänst: 120

  8. Vårdbiträde, särskilt boende: 100

  9. Grundutbildad sjuksköterska: 90

  10. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 80


Älvsbyns kommun:

  1. Handläggare socialtjänst, äldreomsorgshandläggare: 6

  2. Socialsekreterare och biståndsbedömare: 6

  3. Socionomer: 6

  4. Undersköterska, hemtjänst: 4

  5. Undersköterska, särskilt boende: 4

  6. Lärare i fritidshem: 4

  7. Vårdbiträde, särskilt boende: 3

  8. Lärare gymnasium, allmänna ämnen: 2

  9. Skötare, vårdare och personliga assistenter: 2

  10. Grundutbildad sjuksköterska: 2


Överkalix kommun:

  1. Vårdbiträde, särskilt boende: 25

  2. Stödassistent: 20

  3. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg: 20

  4. Vårdbiträde, hemtjänst: 20

  5. Undersköterska, särskilt boende: 16

  6. Undersköterska, hemtjänst: 15

  7. Förskollärare: 12

  8. Lärare grundskola, årskurs F-3: 10

  9. Grundutbildad sjuksköterska: 8

  10. Socialsekreterare och biståndsbedömare: 8


Övertorneå kommun:

  1. Undersköterska, hemtjänst: 5

  2. Undersköterska, särskilt boende: 5

  3. Socialsekreterare och biståndsbedömare: 4

  4. Lärare i fritidshem: 4

  5. Förskollärare: 3

  6. Grundutbildad sjuksköterska: 2

  7. Lärare gymnasium, allmänna ämnen: 2

  8. Demenssjuksköterska: 2

  9. Kock: 2

  10. Lärare gymnasium, yrkesämnen: 1


Västerbotten – Topp 10 mest efterfrågade yrken per kommun

Dorotea

  1. Vårdbiträde, särskilt boende: 8

  2. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg: 6

  3. Vårdbiträde, hemtjänst: 5

  4. Vårdbiträde, hemvård/hemsjukvård: 5

  5. Undersköterska, särskilt boende: 4

  6. Övriga yrken inom individ- och familjeomsorg: 3

  7. Undersköterska med specialistinriktning: 2

  8. Undersköterska, hemtjänst: 2

  9. Undersköterska, hemvård/hemsjukvård: 2

  10. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 2


Lycksele

  1. Förskollärare: 15

  2. Undersköterska, särskilt boende: 15

  3. Undersköterska, hemtjänst: 15

  4. Boendeassistent och boendestödjare: 10

  5. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 10

  6. Lärare grundskola, årskurs F-3: 10

  7. Förvaltningschef, avdelningschef, verksamhetschef: 8

  8. Grundutbildad sjuksköterska: 6

  9. Speciallärare och specialpedagog: 7

  10. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 8


Norsjö

  1. Undersköterska, hemtjänst: 10

  2. Undersköterska, särskilt boende: 10

  3. Undersköterska med specialistinriktning: 8

  4. Övriga yrken inom individ- och familjeomsorg: 5

  5. Förskollärare: 5

  6. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 5

  7. Lokalvårdare/städare: 3

  8. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 3

  9. Lärare grundskola, årskurs F-3: 3

  10. Undersköterska, hemvård/hemsjukvård: 3


Skellefteå

  1. Undersköterska, särskilt boende: 415

  2. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg: 250

  3. Stödassistent: 200

  4. Undersköterska, hemtjänst: 150

  5. Barnskötare: 140

  6. Vårdbiträde, särskilt boende: 133

  7. Övriga yrken inom sjuksköterske- och undersköterskearbete: 92

  8. Undersköterska med specialistinriktning: 100

  9. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 55

  10. Lärare gymnasium, allmänna ämnen: 47


Storuman

  1. Undersköterska, särskilt boende: 20

  2. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg: 10

  3. Förskollärare: 10

  4. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 10

  5. Undersköterska, hemtjänst: 10

  6. Övriga yrken inom sjuksköterske- och undersköterskearbete: 10

  7. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 5

  8. Kock: 5

  9. Stödpedagog: 3

  10. Grundutbildad sjuksköterska: 3


Sorsele

  1. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg: 15

  2. Lastbilsförare: 12

  3. Övriga yrken inom sjuksköterske- och undersköterskearbete: 10

  4. Brandman: 6

  5. Undersköterska, särskilt boende: 6

  6. Vårdbiträde, särskilt boende: 6

  7. Vårdbiträde, hemtjänst: 5

  8. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 3

  9. Grundutbildad sjuksköterska: 3

  10. Lärare grundskola, årskurs F-3: 2


Umeå

  1. Förskollärare: 220

  2. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 203

  3. Vårdbiträde inom individ- och familjeomsorg: 150

  4. Barnskötare: 147

  5. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 55

  6. Undersköterska, hemtjänst: 45

  7. Lärare i fritidshem: 46

  8. Lärare gymnasium, allmänna ämnen: 47

  9. Vårdbiträde, särskilt boende: 6

  10. Lärare praktiska/estetiska ämnen: 44


Vilhelmina

  1. Undersköterska, särskilt boende: 25

  2. Förskollärare: 19

  3. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 16

  4. Vårdbiträde (individ- och familjeomsorg, äldreomsorg, funktionsnedsättning): 15

  5. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 14

  6. Lärare grundskola, årskurs F-3: 13

  7. Stödassistent: 10

  8. Vårdare och boendestödjare: 10

  9. Undersköterska, hemtjänst: 8

  10. Vårdbiträde, särskilt boende: 6


Vindeln

  1. Vårdare och boendestödjare: 5

  2. Vårdbiträde (individ- och familjeomsorg, äldreomsorg, funktionsnedsättning): 5

  3. Undersköterska, särskilt boende: 5

  4. Undersköterska med specialistinriktning: 5

  5. Undersköterska, hemtjänst: 5

  6. Socialsekreterare och biståndsbedömare: 2

  7. Barnskötare: 2

  8. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 2

  9. Lärare grundskola, årskurs F-3: 2

  10. Sjuksköterska äldreomsorg: 2


Åsele

  1. Övriga yrken inom sjuksköterske- och undersköterskearbete: 10

  2. Lärare grundskola, årskurs 7-9: 7

  3. Vårdbiträde, hemtjänst: 5

  4. Vårdbiträde, särskilt boende: 5

  5. Socionomer: 2

  6. Lärare grundskola, årskurs 4-6: 2

  7. Lärare grundskola, årskurs F-3: 2

  8. Fritidsledare: 2

  9. Kock: 2

  10. Undersköterska, akutvård, vård-/specialavdelning: 2


Rapporten är framtagen i samverkansprojektet Koordinerad kompetensförstärkning i glesbygd mellan Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund och medfinansieras av Europeiska socialfonden.




bottom of page