top of page

Nytt beslut: Nu får universitetsstudenter sina boenden betalda

Student och dags att göra praktik i inlandet?

Det har kunnat kosta dig mer pengar än du har råd att betala – i form av dyra kostnader för uppehälle.

Men nu ska det bli ändring på det.

Nu får du ekonomiskt stöd för ditt boende i Dorotea, Sorsele och Lycksele.

– Det är otroligt mycket värt, säger Linda Wahlqvist vid Umeå universitet.


Cirka 2 400 kronor. Så mycket har en student på Umeå universitet fått i bidrag per månad för bostadskostnader vid en praktik på annan ort. Men det är inte i närheten av vad ett boende kostar. Mellanskillnaden har studenterna tvingats betala själva, vilket kan handla om flera tusenlappar per månad. Något som fått vissa studenter att hamna i panik, då de blir utplacerade på sina praktikplatser och inte själva får välja var den ska göras.

– De praktikplatser vi har i Umeå räcker inte till, samtidigt som det ligger i vårt uppdrag att bidra till kompetensförsörjningen i hela den norra sjukvårdsregionen. Därför placeras studenterna ut på olika orter i Västerbotten, säger Linda Wahlqvist vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet.

Därifrån går till exempel de som studerar till sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter ut i praktik. De sistnämnda har till exempel en praktik i nio veckor.

– Samtidigt som de betalar för sin bostad i Umeå ska de även betala för ytterligare en bostad. Det är en anledning till att det inte varit särskilt populärt bland studenterna att göra sin praktik i en inlandskommun.


Nytt beslut

Men i framtiden ska ingen student längre behöva betala för sina boendekostnader. Nu är alla tretton inlandskommuner som ingår i kommunalförbundet Akademi Norr i färd med att diskutera fram en lösning där de ska ge ekonomiskt stöd för studenternas boendekostnader, oavsett vilken högskola eller universitet studenterna kommer ifrån. Lycksele har redan infört stödet och erbjudit det ett bra tag. I höst är det Sorseles tur – och i dagarna blev det även klart att Dorotea ska betala praktikanters boende under praktiken.

– Vi har upprättat lägenheter som är helt vigda för studenterna, så de kan bo helt gratis här under sin praktik. Det är viktigt att vi kan välkomna praktikanter på bästa sätt, vara en attraktiv arbetsgivare och skapa en god första kontakt med studenterna. Det här är ett sätt för oss att visa att vi värnar om studenterna, säger Doroteas kommunchef Olli Joenvääre.

Linda Wahlqvist gläder sig över beslutet.

– Det är en fantastisk nyhet som betyder väldigt mycket – både för studenterna och för kommunerna själva som är i behov av framtida arbetskraft. Nu får vi äntligen bort den här bromsklossen för studenterna.

Dessutom har kommunerna lovat att tillhandahålla en tydlig ingång till studenterna och hjälpa dem att hitta boende så att de själva inte behöver leta.

– Förutom det ekonomiska har det även varit ett motstånd från studenterna att behöva leta bostad själva, då det är svårt att veta var man ska ringa och kolla. Att kommunerna nu ska hjälpa till med det betyder mycket.


Flera ettor klara

Hanna Holmberg är lärcentraansvarig i Sorsele kommun. Hon berättar att de nu har flera ettor klara för höstens praktikanter som studerar till sjuksköterska, där kommunen står får boendekostnaderna. Samtidigt arbetar de med att ta fram ännu fler alternativ.

– Boendet ska inte få vara ett hinder. Det är det minsta man kan begära. Samtidigt är vi inlandskommuner i stort behov av högutbildad personal. Det här är ett jätteviktigt beslut.

Hon tycker att det är betydelsefullt att tretton kommuner gått samman för att underlätta för studenterna.

– Detta är en del i den satsning vi gör för att tillgängliggöra oss för studenter. Vi vill skapa förutsättningar för att visa vilka fantastiska arbetsplatser och möjligheter som finns i våra kommuner, säger Martin Bergvall, Akademi Norr.


De tretton kommuner som ingår i Akademi Norr är Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Lycksele, Malå, Norsjö, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Vilhelmina och Åsele.


Här hittar du nyheten på SVT Västerbotten: Umeåstudenter erbjuds gratis praktikboende i inlandet | SVT Nyheter


För mer information:

Martin Bergvall, verksamhetschef, Akademi Norr

Tel: 070-600 33 32

Mejl: martin.bergvall@akademinorr.se

Linda Wahlqvist, VFU-strateg, kansliet för medicin, Umeå universitet

Tel: 072-500 55 28

Mejl: linda.wahlqvist@umu.se

Comments


bottom of page