top of page

Klart med YH-utbildningar till Akademi Norr


Just nu: Klart med YH-utbildningar i Akademi Norr-regionen

I dag avslöjades vilka kommuner i Sverige som fått beviljat YH-utbildningar till hösten. I Norrbottens inland finns Arjeplog och Arvidsjaur. Västerbottens inland finns Dorotea, Sorsele, Vilhelmina, Norsjö, Storuman, Lycksele och Malå bland dessa. I Västernorrland Sollefteå kommun. Det är Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) som bestämmer vilka yrkeshögskole-utbildningar som beviljas och var i Sverige de ska förläggas. Bara en av tre ansökningar har fått grönt ljus. Men i dag kan flera kommuner i Akademi Norr fira att YH-utbildningarna Energiingenjör och Specialistundersköterska multisjuka äldre har fått ok att start igång till hösten 2021. Starka tillsammans Inlandskommuner i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har gått samman och sökt utbildningarna, för att öka chansen att få dem beviljade. Detta tillsammans med yrkeshögskolorna FEI (Företagsekonomiska institutet) och Medlearn. Nu fördelas utbildningsplatserna mellan kommunerna. – Det här visar på kraften att arbeta gemensamt, och söka utbildningar tillsammans. Det är ett framgångsrikt sätt att jobba på för mindre kommuner, säger Martin Bergvall, verksamhetschef för kommunalförbundet Akademi Norr som representerar 13 kommuner i Norrlands inland.


Vi är dessutom mycket glad över att Kramfors kommun som ingår i Akademi Norr-regionen blivit beviljade tre utbildningar: möbelsnickeri, möbelsnickeri med inriktning gesäll, samt byggnadsvård - interiör & hantverk.

Vill se ännu fler utbildningar YH-utbildningar ska matcha arbetslivets behov. Hela nio av tio som läser en yrkeshögskoleutbildning har arbete inom ett år efter examen, visar undersökningar av MYH. – Vi är glada att de här utbildningarna är beviljade då arbetsmarknaden har ett stort behov av efter den här typen av arbetskraft. Ändå vill Martin Bergvall se många fler YH-utbildningar till inlandet framöver. Akademi Norr har siktet inställt på nästa sökomgång, juni 2021, och genomför just nu en kartläggning om vilka behov av arbetskraft som finns på arbetsmarknaden. – Att vi fått beviljat utbildningar nu är en start. Men det är viktigt att vi framöver kan erbjuda ännu fler YH-utbildningar i inlandet. Vissa branscher skriker efter personal, men det saknas utbildad kompetens. Så här har utbildningsplatserna fördelats Energiingenjör Dorotea, 5 platser Sorsele, 5 platser Vilhelmina, 5 platser Arvidsjaur, 5 platser Arjeplog, 5 platser Sollefteå, 5 platser Specialistundersköterska multisjuka äldre Vilhelmina, 6 platser Norsjö, 5 platser Dorotea, 5 platser Sorsele, 5 platser Lycksele, 5 platser Malå, 4 platser Storuman, 2 platser Arvidsjaur, 5 platser


Kramfors kommun som ingår i Akademi Norr är beviljade följande utbildningar

Möbelsnickeri inriktning Gesäll: 6 platser

Möbelsnickeri: 12 platser

Byggnadsvård -Interiör & Hantverk: 12 platser OBS: Det har tidigare funnits ett faktafel i pressmeddelandet. Det är specialistundersköterska för multisjuka äldre som är beviljat och inte specialistsjuksköterska. Vi ber om ursäkt för detta.


Comments


bottom of page