top of page

Så fick de jobb direkt efter sin VFU


De två sjuksköterskestudenterna Niclas Djerv och Ida Renman är båda från Lycksele. De studerar på distans och redan inför sista terminens studier har de erbjudits anställningar i hemkommunen.

De två sjuksköterskestudenterna Niclas Djerv och Ida Renman är båda från Lycksele. De studerar på distans och redan inför sista terminens studier har de erbjudits anställningar i hemkommunen.

– Mitt nya jobb passar perfekt i mitt liv som förälder, säger Ida Renman.


Den 37-åriga sjuksköterskestudenten Ida Renman har precis varit och lämnat barnen. Nu väntar två lediga dagar under hennes sista praktikperiod, som hon gör på kirurgavdelningen på Lycksele lasarett.

– Det är min gamla avdelning. Jag arbetade som undersköterska i många år innan jag började plugga, säger hon.


Men hon återvänder inte till sin gamla arbetsplats när hon börjar jobba efter examen i januari. Istället ska hon arbeta på ett särskilt boende i Lycksele kommun.

– Det verkar vara en bra arbetsgivare. Jag får planera min egen dag och på kommunen behöver jag bara arbeta två helger av åtta, vilket fungerar mycket bättre i min vardag.Ida Renman som pluggar till sjuksköterska i Umeå
Ida Renman

Ida Renman är ensamstående med två barn, tio och sex år. Den äldsta bor med henne på heltid och den yngsta varannan vecka. Därför vill hon helst jobba dagtid på vardagar.

– På lasarettet hade jag under vissa perioder endast fått träffa mina barn 1,5 timmar per dag. Jag är glad att mitt schema blir så bra på kommunen. Det är för barnens skull jag valde den här tjänsten.


Att plugga med barn har varit utmanande, men hon berättar att hon är en person som genomför det hon påbörjat.

– Jag har varit disciplinerad och pluggat på vardagar mellan 7 och 16. Tror jag bara har suttit en helg på tre år. Det gäller att ha struktur. Som tur är har min bästa vän och jag studerat tillsammans, vilket har varit guld värt.


Distansutbildning via Umeå universitet

Niclas Djärv har även han jobbat som undersköterska. Han är 33 år och har bott i Lycksele hela livet. Liksom Ida Renman läser han på distans via Umeå universitet, med vissa praktiska moment på plats i Skellefteå eller i Umeå.

– Jag började plugga för att få mer ansvar och utöka mina kunskaper inom vården, säger han.


Till skillnad från Ida Renman har Niclas Djärv en bakgrund inom kommunal vård och omsorg.

– Kommunen har varit en bra arbetsplats. Nu har jag fått jobb inom hemsjukvården och det känns jättebra. Jag vill fortsätta utvecklas och jobba där med mer ansvar.


Han nämner de trevliga kollegorna som ett plus.

– Det är en bra mix av gamla kollegor och några som är nya.


I hemsjukvården åker man som sjuksköterska runt till patienterna. Det är ett varierat och trevligt jobb, tycker Niclas Djärv.

– Du jobbar med allt från enkla omvårdnadsmoment till patienter som behöver mer avancerad vård som till exempel infusioner. De mår dock tillräckligt bra för att vara hemma.

Niclas Djärv studerar Sjuksköterskeprogrammet i Umeå
Niclas Djärv

Arbetsbelastningen inom hemsjukvården kan variera, med både dalar och toppar.

– Tidigare har det varit rätt bra bemanning. Jag hoppas att det kommer att vara så även nu när jag börjar jobba igen.


“Bra relation bland alla sjuksköterskor i kommunen”

Ida Renman har också hon goda förhoppningar om att trivas på sin nya arbetsplats.

– Jag har fått ett bra första intryck. Chefen har lovat mig fyra veckors inskolning till att börja med, och jag kommer att få en mentor. Det känns tryggt i och med att jag blir ensam sjuksköterska på boendet. Utöver det finns också en bra relation och öppenhet bland alla sjuksköterskor i kommunen, där man kan få stöd.


Niclas Djärv, som varit hemkommunen trogen hela livet, slår ett slag för orten.

– Det är ett väldigt stilla och lugnt samhälle och det mesta finns här. Naturen är svårslagen så den med friluftsintresse kommer att trivas.


Ida Renman håller med:

– Lycksele är lagom stort. Jag flyttade tillbaka från Umeå för tio år sedan när jag fick mitt första barn. Det känns mer familjärt än i de större städerna och på kommunen jobbar och brinner de för det sociala sammanhanget för befolkningen. De ordnar till exempel många aktiviteter under vintern.Kvinna som uttalar sig i artikeln
Jennie Eriksson

Jennie Eriksson, enhetschef för Hälso- och sjukvårdsenheten på Lycksele kommun​ är också nöjd över de nya anställningarna.

– Vi är givetvis otroligt glada för denna rekrytering. Vi har lyckats med denna rekrytering tack vare fina medarbetare som visar gott värdskap och tar hand om våra studenter på bästa sätt. Vi välkomnar studenter och nya medarbetare på ett bra sätt och erbjuder lång inskolning med mentorskap. 


 –Att arbeta för en bra och hållbar arbetsmiljö är min främsta arbetsuppgift som enhetschef för Hälso- och sjukvårdsenheten. Vi arbetar med värdskap i Lycksele kommun och vi vet att vi behöver varandra för att lyckas. Att arbeta som sjuksköterska i kommunal hälso- och sjukvård är ett fantastiskt arbete med möjligheter att utvecklas. Det är ett varierat arbete som utvecklar både kompetens och självständighet, avslutar hon.


Comments


bottom of page