top of page

UNIK UNDERSÖKNING: Vilka kompetenser behöver ditt företag?

Kommer ditt företag ha svårt att få tag i rätt kompetenser framöver? Nu får du som företagare möjligheten att påverka vilka utbildningar som ska finnas i regionen.Nu påbörjar Akademi Norr kartläggningen av vilka utbildningar som det kommer att finnas stora behov av inom kommande år. Där du som företagare kan påverka genom att delta i en stor enkätundersökning för 26 kommuner i norra Norrland.

– Det finns inget bindande med att fylla i den, om behovet skulle ändras senare så är det inget problem, säger Sara Kandel, utbildningssamordnare på Akademi Norr.


Det kommer finnas ett stort rekryteringsbehov i norra Norrland kommande år, mycket kopplat till förnybar energi. I Skellefteå byggs nu Europas största batterifabrik, Northvolt. Världens största vätgasanläggning, Hybrit, kommer byggas i Gällivare. Även i Boden, med H2 green steels fossilfria stålindustrisatsning, kommer tusentals nya anställda behövas. I Luleå satsar LKAB miljarder på att bli fossilfria. Piteå bygger vindkraftparken i Markbygden och i Umeå bygger SCA världens största kraftlinermaskin samtidigt som Komatsu får en helt ny fabrik.

Alla satsningar behöver tusentals nya anställda. Och med de nya industrierna kommer även en hel del nya möjligheter och nya behov för underleverantörer, som också behöver arbetskraft. Även branscher utanför industrin och vård, skola och omsorg kommer att påverkas och förflyttningar av arbetskraft kommer att ske mellan branscher på ett sätt som vi tidigare inte har upplevt.

– De här satsningarna kommer att ge effekt i hela regionen. Därför är det extra viktigt att alla våra företag i norra Norrland är med och påverkar framtiden. Så att vi kan erbjuda rätt utbildningar för invånare och även de som vill flytta hit, vilket kommer att gynna både näringslivet och offentlig sektor.

Snabb väg till nytt yrke

Många företag har liknande behov av yrkeskunskaper. Genom att gå ihop och göra en gemensam sammanställning ser man hur stor efterfrågan det finns i hela regionen.

– Det gäller att börja se över behov nu. Det tar tid från att behovet uppstår till att de studerande är redo att anställas. Yrkeshögskolan är en snabb väg att utbilda elever i precis det som behövs för yrket.


En stor fördel som kommer med YH-utbildningarna är att företagen får en möjlighet att rekrytera direkt från utbildningen. Eleverna har praktikperioder, LIA - Lärande i arbete, där de ofta får in en fot på ett företag.

– LIA är ett snabbt sätt för företaget att utvärdera en person och för båda parter att se om man matchar innan man anställer.


Om inte utbildningen företagen behöver redan finns kan man kan skapa en ny YH-utbildning som matchar företagens behov.

– Det är det inte alla som vet om. Det finns de som jobbar med att ansöka om nya utbildningar, det behöver inte företagen göra. Det enda vi behöver från dem är att få en uppskattning av behoven av kunskap hos nya medarbetare de närmaste åren.


Här nedan hittar du länkar till enkäten. Välj den kommun du tillhör. Tack för din medverkan!


Norrbotten


Västerbotten

Västernorrland Sollefteå kommun


Comments


bottom of page