top of page

Yrkeshögskole-utbildningarna som efterfrågas mest!


Projektet Koordinerad Kraftsamling YH har under hösten 2021 och våren 2022 genomfört en kartläggning av rekryteringsbehoven i offentlig sektor och näringslivet i Västerbotten och Norrbotten de närmaste 3-5 åren. Resultatet visar på stora behov inom bygg och anläggning, teknik, drift och underhåll, ekonomi och administration, data/IT samt hälso- och sjukvård och socialt arbete.


Projektet är ett samverkansprojekt mellan 29 kommuner där man tillsammans ska göra ansökningar om nya yrkeshögskoleutbildningar med underlag baserade på arbetslivets behov av kompetens på eftergymnasial nivå. I undersökningen har man sett stora behov av kompetenser på gymnasienivå och Yrkes Vux ex. elektriker, yrkeschaufförer, hantverkare, undersköterskor, montörer, administratörer. Men även högskola/universitets utbildad personal såsom lärare, sjuksköterskor, ekonomer, programmerare och socionomer.

Yrkesroller som går att utbilda inom yrkeshögskola är ofta specialistroller där man har en gymnasieutbildning i botten som man sedan bygger på med en yrkeshögskoleutbildning ex. Redovisningsekonom eller Lönespecialist där man har läst ekonomiprogrammet på gymnasiet först. Eller VVS-ingenjör och Svetsspecialist där man har en grundutbildning från ex. Industritekniska programmet eller VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet i botten.


Dessa utbildningar och yrkesroller efterfrågas mest:Vid frågor om projektet och kartläggningen, kontakta: Sara Kandel Utbildningssamordnare/projektledare Akademi Norr sara.kandel@akademinorr.se 073-080 04 37

Kommentare


bottom of page